Levering
Levering

Als u een woning koopt, kunt u niet zonder notaris. De notaris doet veel werk voor u, maar het meeste daarvan ziet u niet. Zoals het hoort, want de notaris doet zijn werk vooral vooraf, zodat u straks alleen nog uw handtekening onder de leveringsakte hoeft te zetten. In Nederland regelt de notaris de juridische zaken rond de overdracht, zoals een onderzoek naar de achtergronden van de woning en de partijen die daarbij betrokken zijn. Als er iets niet in orde is, trapt hij direct op de rem. En meestal zorgt hij er voor dat de problemen meteen worden opgelost. Wat onderzoekt de notaris voor de overdracht van een woning?

De notaris voert een aantal recherches voor u uit. Recherches zijn onderzoeken bij het Kadaster en andere registers. Door deze recherches weet u zeker dat de woning straks van u is en dat er geen addertjes onder het gras zitten. De notaris controleert onder andere in het Kadaster of alle gegevens van de woning kloppen. Daarnaast controleert hij of er hypotheken of beslagen op het huis rusten.

Voorafgaand aan de overdracht moet er een koopakte worden opgemaakt. Deze kunt u zelf opstellen maar het is handig om hiervoor een deskundige als de notaris of de makelaar in te schakelen. Stel dat er iets mis blijkt te zijn met de woning dan is het belangrijk dat hier in de koopakte al rekening mee is gehouden. Als u een woning koopt, moet u ervan uit kunnen gaan dat de woning geen verborgen gebreken heeft. Maar soms zijn die er wel.

De notaris is ook de financiƫle spin in het web. Hij zorgt ervoor dat de bank, de verkoper en eventuele schuldeisers hun geld krijgen en dat de overdrachtsbelasting wordt betaald. Daarbij wordt natuurlijk gelijk overgestoken. De koopsom wordt pas uitbetaald als alles geregeld is. Dan bent u de gelukkige eigenaar van de woning!

Notaris nodig?
Neem contact met ons op